Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής

«Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους σε εποχές ηθικής κρίσης».

- Δάντης: Θεία Κωμωδία -

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 13:12

Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής

18 Απρίλη 2011, μετά από 128 ημέρες Αγώνα τα ΜΑΤ αποχωρούν, η Κερατέα κερδίζει την Μάχη και γράφει Ιστορία.

Ο μοναδικός όρος που τέθηκε τότε, ήταν η άμεση συνάντηση της επιτροπής αγώνα με την Υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, με στόχο την γνωστοποίηση της πρότασης του δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων της ευρύτερης Λαυρεωτικής (δήμος Λαυρεωτικής και Σαρωνικού).

Πιθανόν ο μοναδικός αυτός όρος να ήταν προσχηματικός, όμως για όλους εμάς που προσυπογράφουμε την επιστολή αυτή, η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψουμε το καρκίνωμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και να βγάλουμε τον Δήμο μας από την κατάσταση ομηρίας που διαρκεί από το 1996.

Ο αγώνας έπρεπε να συνεχιστεί ως την πλήρη αποδοχή της πρότασής μας για Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων, με έμφαση στην Ανακύκλωση, στην Ανάκτηση και στην Κομποστοποίηση με ελάχιστο ή και καθόλου υπόλειμμα, πρόταση οδηγός και για άλλους Δήμους να κάνουν το ίδιο, κλείνοντας την πόρτα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και εξαλείφοντας φαινόμενα τύπου Φυλής και Λιοσίων.

Μόνο έτσι θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά ο «Περιφερειακός Σχεδιασμός».

Από τις πρώτες επαφές με τους αξιωματούχους του ΠΕΚΑ φάνηκε ένα κλίμα αμφισβήτησης που πολλές φορές έφθασε στα πρόθυρα ανοικτής ρήξης.

Επιχειρήματα του τύπου:

«Δεν υπάρχει μέθοδος επεξεργασίας με λιγότερο από 50% υπόλειμμα»

«Δεν είναι βιώσιμη μία τόσο μικρή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων»

Και ερωτήματα όπως:

«Μήπως μας κοροϊδεύετε;» κυριαρχούσαν σε κάθε συνάντηση.

Τελικά η ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου αποτυπώθηκε με την γνωστή σε όλους μας απόφαση 94 του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαΐου 2011, που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του.  

Ωστόσο αυτή η πραγματικά ρεαλιστική απόφαση δεν άρεσε σε κάποιους, ελάχιστους, οι οποίοι ίσως επεδίωκαν πολιτικά οφέλη ή ακόμα και λόγο ύπαρξης μέσα από την διαιώνιση του προβλήματος και της «εμπόλεμης» κατάστασης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα μη θεσμικά μέλη της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής συμφώνησαν στο σύνολο τους με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι, ο Αγώνας μετά την πρώτη νίκη θα έπρεπε να συνεχιστεί και με άλλους τρόπους έως ότου διασφαλιστεί πλήρως ότι η περιοχή μας δεν θα κινδυνεύσει πλέον να γίνει χωματερή ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον.

Η επιμονή της πόλης μας ότι υπάρχουν εφαρμόσιμες μέθοδοι επεξεργασίας απορριμμάτων συμβατές με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την προτεινόμενη έκταση των 50 στρεμμάτων, υποχρέωσε τελικά τους συνομιλητές μας στην Κυβέρνηση να αναθέσουν σε εμάς την ευθύνη για την ανεύρεση της κατάλληλης μεθόδου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ακολούθησαν πολύμηνες επαφές με εταιρείες κατασκευής σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρες όπου υπάρχουν οι ανάλογες εγκαταστάσεις.

Η ολοκλήρωση αυτής της έρευνας σχεδόν συνέπεσε με την αλλαγή της κυβέρνησης, δίδοντάς μας την ιδανική ευκαιρία, στο κατάλληλο αυτό προεκλογικό κλίμα, να πετύχουμε την σύνταξη τροπολογίας για την αλλαγή της χωροθέτησης.

Η τροπολογία αυτή με πολύ σημαντικές βελτιώσεις υπέρ μας, ψηφίστηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 2013 από τα τρία κόμματα της Συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή.  

Υπήρξαν συντοπίτες μας (θεσμικοί και μη) που αγωνίστηκαν πολύ για την ψήφιση αυτής της τροπολογίας και άλλοι (ευτυχώς ελάχιστοι) που προσπάθησαν με φανατισμό ως την τελευταία στιγμή να την ακυρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση η μη ψήφιση της τροπολογίας θα σήμαινε ότι η απειλή της επιστροφής των ΜΑΤ και τα 540 στρέμματα στο Οβριόκαστρο θα παρέμεναν για να στοιχειώνουν το μέλλον αυτού του τόπου.

Η τροπολογία αυτή δέχθηκε την αλλαγή της χωροθέτησης από την θέση Οβριόκαστρο (Βραγόνι) στην Θέση Φοβόλες, από έκταση 540 στρέμματα (με τεράστια δυνατότητα επέκτασης της προβλεπόμενης χωματερής) σε 57 στρέμματα σε άμεση οπτική επαφή από την Λεωφόρο Λαυρίου και κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην απόφαση 94 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τροπολογία αυτή έθετε μόνο έναν όρο για την υλοποίηση της Αλλαγής του Χώρου, την περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας θέσης, κάτι που σήμαινε, ότι θα έπρεπε άμεσα να εκπονηθεί μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η επόμενη κίνηση ήταν τώρα δική μας υπόθεση. Έπρεπε να αποδείξουμε και να τεκμηριώσουμε επιστημονικά πλέον, μέσω της Περιβαλλοντικής Μελέτης, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούσε να υλοποιηθεί.

Για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση μας καθώς δεν έχουμε θεσμικό ρόλο και παρά το γεγονός ότι το ζητούσαμε επίμονα και επιτακτικά,   μόλις στις αρχές του Ιουνίου έγινε τελικά κατορθωτό να ανατεθεί η Μελέτη αυτή σε κατάλληλο μελετητικό γραφείο.

Ο αναγκαίος χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης είναι περίπου 45 ημέρες, κάτι που μας φέρνει επικίνδυνα κοντά σε παράξενες ημερομηνίες.

Το καλύτερο θα ήταν η μελέτη να ήταν ολοκληρωμένη (και πιθανώς εγκεκριμένη) πριν από την έναρξη του «Ανταγωνιστικού Διαλόγου» και την επικειμένη αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Το Ιδανικό θα ήταν το πρώτο στάδιο της μελέτης να είχε αρχίσει πολύ πριν την ψήφιση της ίδιας της τροπολογίας και να χρησιμεύσει σαν στοιχείο ενημέρωσης του κόσμου και των κομμάτων της Βουλής.

Τώρα πρέπει όλοι μαζί, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, όπως άλλωστε κάναμε πάντα στις ημέρες του πολύμηνου αγώνα, να πιέσουμε για την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης όσο πιο σύντομα γίνεται και οπωσδήποτε στην βάση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κι ας αναλάβει πλέον η Κυβέρνηση τις ευθύνες της κι ας επωμιστεί στο ακέραιο το ρίσκο μιας ενδεχόμενης μη έγκρισης της.

Μέχρι τώρα η τοπική κοινωνία, και το σύνολο σχεδόν των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, επέδειξαν υπευθυνότητα και έμπρακτη εκδήλωση ενότητας, που εκφράστηκε με την θετική στάση και ψήφο τους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Για το κορυφαίο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι υπόθεση ζωής και θανάτου για την περιοχή της Λαυρεωτικής, αυτή η εποικοδομητική στάση θα θέλαμε να τηρηθεί και στο άμεσο μέλλον, ως την οριστική επίλυση του ζητήματος, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον σε μια περίοδο έντονης προεκλογικής μάχης.

Τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ανήκουν στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, έχουν την εξουσιοδότηση από την τοπική κοινωνία αλλά και την απόλυτη ευθύνη στο ακέραιο από εδώ και πέρα, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν αυτό το έργο.

Πιστεύουμε ότι σε αυτή την εκλογική διαμάχη δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν στην επίτευξη του τελικού στόχου για τον οποίο όλοι οι δημότες αγωνίστηκαν.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι καταθέτουμε τα όπλα. Αντιθέτως πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε έναν φορέα πολιτών ανοιχτό στην τοπική κοινωνία του δήμου μας, με ανεξάρτητη φωνή, που θα συνεχίσει να συνδράμει αποφασιστικά, στις προσπάθειες για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας και καλούμε τους Πολίτες της Λαυρεωτικής να ενεργοποιηθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Το κάθε πολιτικό πρόσωπο που θα ζητήσει την ψήφο του Λαού της Λαυρεωτικής, θα κριθεί από το θετικό έργο του και την ενεργό συμμετοχή του στον κοινό Αγώνα και όχι από υπόγειες ραδιουργίες ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια όλων μας και οδηγώντας ουσιαστικά την περιοχή μας σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Πιστεύουμε ότι η Αλήθεια και η Ενημέρωση είναι το ισχυρότερο όπλο ενός τίμιου και καθαρού αγώνα. Πιστεύουμε επίσης ότι χρειάζεται πλέον άμεση και ειλικρινής απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις, στις απορίες ή ακόμα και στις συκοφαντίες που γιγαντώθηκαν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Ως Φορέας «Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής» πλέον, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε επωνύμως κάθε προσπάθεια για την επίτευξη της τελικής νίκης στην επίπονη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, για να μην γίνει η Λαυρεωτική ο σκουπιδότοπος της Αττικής.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μετατρέψουμε το Φορέα αυτό σε «Δημοτικό Συνδυασμό» για την διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου. Αντίθετα θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον Αγώνα για να μην γίνει ο τόπος μας χωματερή και θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα από οποιονδήποτε να καπηλευτεί αυτόν τον Αγώνα στο πλαίσιο της επερχόμενης εκλογικής διαμάχης.

Δεν έχουμε το θράσος να διεκδικούμε τον τίτλο της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα» που τόσο προκλητικά και αδιάντροπα καπηλεύτηκαν κάποιοι ανώνυμοι. Είμαστε σίγουροι ωστόσο ότι όποτε και όταν χρειασθεί, σύσσωμος ο Λαός της Κερατέας, όλοι πλέον οι πολίτες της Λαυρεωτικής, θα οργανώσουν και πάλι την Συντονιστική Επιτροπή άμεσα,   όπως άλλωστε έγινε και τον Δεκέμβριο του 2010.

Αν και ο αγώνας όλων μας ήταν πρωτόγνωρος για την Ελλάδα, αυτό ωστόσο δεν μας δίνει το δικαίωμα, ως ανταμοιβή, να απαιτούμε με τρόπο προκλητικό και υπεροπτικό να αποθέτουμε τα απορρίμματα μας ή το υπόλειμμα αυτών στην «αυλή» κάποιου άλλου λιγότερο δυνατού ή λιγότερο θαρραλέου.

Ο αγώνας αυτός δεν ήταν αγώνας εναντίον των άλλων Δήμων (του Κορωπίου, της Φυλής, της Αθήνας, της Κηφισιάς ή του Πειραιά), αλλά εναντίον των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των Εθνικών Εργολάβων, των Συντεχνιών και του σάπιου κατεστημένου που τα τελευταία 40 χρόνια μετέτρεψε τον τόπο μας σε Παρία και Ζήτουλα της Ευρώπης.    

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής

Αργύρης Ιωάννης, Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, Μαγγανάς Κωνσταντίνος

Μητρογιάννης Αναστάσιος, Μιχάλης Δημήτριος, Μπίνταρχας Γεώργιος

Οικονομίδης Γρηγόρης, Πέτσης Χρήστος, Πόγκας Μελέτης

Πρίφτης Σπύρος, Πυλαρινός Δημήτριος, Συρίγος Γεώργιος, Σύρρος Βάϊος                 

Οι «Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής» είναι στο πλευρό των Υγιών Δυνάμεων του τόπου μας που στηρίζουν τις αποφάσεις 29/2011 και 94/2011 του Δημοτικού Συμβούλιου και με τις πράξεις τους προωθούν την υλοποίηση τους.

Διαβάστηκε 3107 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 09:37

Τα Τελευταία Άρθρα

Facebook Image

Είσοδος Συντάκτη